EXPO - THE VOLCANO NOTES

A Fall © 2015 KVW
MARS II, the vinyl - Metaphon 007 © 2018 KVW
Fortune de Mer - La Scie Dorée LP - Scie 1818 © 2018 Timo van Luijk & Frederik Croene

expo, performance, LP releases en concerten
Gastoptredens door Timo van Luijk (Af Ursin) & Frederik Croene

15-17/03/2018
Gouvernement, Gent (BE)

Onder de noemer Verenigde Planeten/United Planets werkt Karl Van Welden sinds geruime tijd aan een cyclus gebaseerd op de menselijke aanwezigheid in het universum. De planeten uit ons zonnestelsel worden daarbij als ankerpunten gebruikt. De tentoonstelling geeft een inkijk in het werk dat de MARS-series omringt zoals de installatie/performance A Fall. In A Fall ensceneert hij een rampscenario voor één object. Op een platenspeler in een afgesloten kabinet draait een zelfgecreëerde vinylplaat. Langzaam daalt een asregen neer. Geleidelijk wordt het beeld donkergrijs, tot muziek en beweging stokken. Wat rest is een broos, functieloos object in een monochroom landschap. Tijdens de tentoonstelling 'The Volcano Notes' wordt de dubbele lp 'MARS II, music for automated piano, pianist Frederik Croene and ash' voorgesteld. Tezelfdertijd presenteren Timo van Luijk en Frederik Croene hun nieuwe album 'Fortune de Mer.

Donderdag 15-03-2018
18:00 opening expo
20:00 performance A Fall

Vrijdag 16-03-2018
14:00 expo
21:00 LP releases*: 'MARS II, the vinyl' en 'Fortune de Mer'
releaseconcerten door Frederik Croene, Timo van Luijk (Af Ursin) en Karl Van Welden

Line-up:
- Timo van Luijk (Af Ursin)
- Werk uit Cul-de-Sac - Frederik Croene
- Deel IV uit MARS II - Frederik Croene & Karl Van Welden

Zaterdag 17-03-2018
11:00-18:00 expo

*LP releases:
KARL VAN WELDEN /w Frederik Croene - MARS II (Metaphon 2LP - Metaphon 007)
'Mars II, the vinyl' bevat de muziek die werd gecomponeerd voor MARS II, de performance. Karl Van Welden werkt in deze muzikale performance met de impact van een asregen op muziek, en op pianist Frederik Croene die speelt op een geautomatiseerde piano. Op onschuldige wijze beginnen asdeeltjes lichtjes te vallen. Na verloop van tijd daalt de donkere asregen exponentieel op de muzikant en zijn instrument neer, waardoor het beeld en het geluid langzaam maar zeker transformeren. Het is een exploratie van de contrasterende werking tussen de gelukzaligheid van een bepaald moment, het toeslaan van een ramp en wat er overblijft.
'MARS II, the vinyl' is een editie van 300 kopieën, telkens genummerd en gesigneerd. De eerste 10 exemplaren bevatten The Volcano Prints, een gelimiteerde, genummerde en gesigneerde serie van 3 prints.

Beschikbaar bij Metaphon. Het platenlabel Metaphon focust zich op het ontsluiten van verborgen schatten. Ze maken gebruik van bestaande archieven en onuitgebracht werk van opmerkelijke geluidsartiesten en Belgische componisten.

Timo van Luijk & Frederik Croene - Fortune de Mer (La Scie Dorée LP - Scie 1818)
Tien jaar geleden creëerden Timo Van Luijk en Frederik Croene hun eerste album 'Voile au Vent'. Ze bleven geregeld samenwerken en brengen nu hun tweede plaat uit, 'Fortune de Mer'. In dit vervolg wordt hun taal uitgekristalliseerd aan de hand van spaarzame instrumentatie en dramatische plotwendingen. Scott Foust over hun eerste plaat 'Voile au Vent’: 'Voile Au Vent is just an excellent release. It is a very hard to pigeonhole and how often does one say that these days? Piano, keyboards, sax guitar, bass, flute, some percussion and rhythm box, and who knows what else. Each of the four tracks has its own sound and direction. The pieces sometimes have a David Jackman-style portentousness to them, especially on side one. I mean that as a high compliment. The sound is an odd cross between the early 80s UK cassette underground and the spacier moments of 70s ECM records. I had better have another drink and play it again. Beautiful sleeve and design.'

Beschikbaar bij La Scie Dorée. Is een privaat label opgericht in 2002 door Timo van Luijk voor zijn solowerk als AF Ursin en diverse samenwerkingen. Het werk komt uitsluitend op lp terecht.

Georganiseerd door Kunstencentrum Vooruit en Gouvernement.